Grafikus ábrázolása:
a P és az L kombinációja, Persival Lowell asztronómus szerint, aki elõre látta ezen bolygó felfedezését 1930-ban, második megjelölés a keresztet képviseli az új holddal, amely felett egy végtelen kör lebeg.

Uralomban van: a Skorpióban, rangját veszti a Bika jegyében. Emelt helyzetét, vagy azt a jegyet ahol esésben van, még nem határozták meg.

Testrészei: kiküszöbölõ, eltávolító részek, és reprodukáló renszerek, hipofizis, rendellenes növekedés, /szõrzetek, tumorok, szemölcsök, stb./

Jelképezi: a törekvést a megsemmisítésre,vagy megreformálásra, egyesítésre

Kulcsszava: transzformáció, vagyis átalakulás, átalakítás

A Plutó hagyományosan az alvilágot uralja, azt, ami a szem elõtt nem látszik, ide kapcsolódik az ismertlen világ is, ami bennünk van, az elnyomott vagy tudatalatti énünk.

Képviseli:
a visszavágás minden folyamatát, mint a fogamzást, sokszorosítást, nyomtatást.
A Plútó irányítja a tömeget, hulladékot, atomerõt, felforgatást és gonosz tetteket. Kormányozza a fóbiákat, megszállottságot, lassú növekedést, csoportosulásokat, átváltozásokat, átváltoztatásokat, a kezdetet és a véget, a születést és a halált, elszigeteltséget, kényszert, eltünést, gyermekrablást, névtelenséget, baktériumokat és vírusokat.
Képviseli a generálást, regenerálást és degenerálást. Kiteregeti mindazt, amit titokban vagy takargatva fejlõdött.
Irányítja a megüresedett munkahelyeket, vízvezetékszerelést, diktatúrát, nem kedvezõ célokat, és mindazt , ami zártkörû, mást be nem fogadó.

Hatása lassú, óvatos és könyörtelen.

A Plútó az utolsó a transcendens bolygók közül, és a Mars felsõbb oktávjának tekinthetõ.
A Plútó helyzete a horoszkópban az összetettséget jelöli, ezen a területen minden segitség nélkül kell megoldanunk a problémáinkat.