Grafikai jele: a kör felett a H betû, Herschler után, aki felfedezte 1782-ben

Uralkodik:
a Vízöntõ jegyében, rangját veszti az Oroszlán jegyében, emelt a Skorpióban, esésben van a Bika jegyében.

Testrészei: az agy magasfokú mûködése, a test elektromossága, és az izületek.

Jelképezi: a törekvést a szabadságra /a "szent elégedetlenség"/

Kulcsszava: az, aki ébreszt

Irányítja: a felfedezéseket, eredetiséget, tudományt, elektromosságot, mágiát, okkultizmust, világosságot, asztrológiát, pszichológiát, röntgensugarakat, repülõket, és betekintést ad a természeti törvényekbe. Az Uránusz a jövõkutató, humánus, intelligens, excentrikus, bohém, egoista és utópista bolygó.
Úgyszintén uralja az alkotói kedvet, meglepõ változásokat, revolúciót és a diktátorokat, individualizmust, tehetséget, önállóságot és lázadást. Az Uránusz hatása meglepetésszerû, kiszámithatatlan és sok esetben erõszakos. Az Uránusz megszegi a hagyományokat.

Független és nincs neme, sokan úgy tekintik, hogy a Merkúr magasabb oktávját képviseli, és az elsõ a tapasztalattól függetlenül létezõ /transzcendentális/ bolygó. A legújabb kutatások az Uránuszt összekötik az elemi csapásokkal, mindenekelõtt a földrengésekkel.

Az Uránusz helye a személyes horoszkópban rámutat arra, hogy a személy hol igyekszik valami rendkívülit tenni.

Az Uránusz az elsõ "modern" bolygó, ami annyitjelent, hogy azután fedezték fel, miután a XVII. század elején feltalálták a távcsövet. William Herschel csillagász 1781 telén fedezte fel az Ikrek csillagképe körül keringõ bolygót. Elõszor azt gondolta, hogy üstökös, dea további kutatások megerõsítették bolygó természetét. Ez megdöbbentõ felfedezés volt mind a csillagászok, mint az asztrológia számára, mivel mindkét tudomány akkori állása szerint a Naprendszer csak a Szaturnusz pályájáig terjedt.

Az Uránusz szimbolikája,  mitológiája és története