Én, aki vagyok, ilyen vagyok, így reagálok, ezt mutatom nektek.

Sarok ház, vagy kardinális ház, természetes jegye a Kos, természetes uralkodó bolygója a Mars,

Az élet háza.

Az elsõ ház csúcsa az Ascendens, vagy az emelkedõ jegy. Ez az egyike a legfontosabb pontoknak a születési horoszkópban és az I. ház pontosan megmutatja a jegyet és annak fokát a keleti horizonton a születés pillanatában. A Föld forgása miatt, a zodiákus egy foka felemelkedik a horizont fölé kb. minden negyedik percben, emiatt olyannyira fontos nagyon precízen tudni a születés percre pontos idejét.

Az I. ház, de különösen az Ascendens, megmutatja a személyiségünket, a természetes hajlamainkat és kibontakozásunk irányát, az egyéniségünket és kifejezésmódunkat. Megmutatja, hogy mások hogyan látnak bennünket, és azt a módot, ahogyan mi szeretnénk, hogy lássanak bennünket.

Az I. ház képviseli fizikai testünket, egészségünket és korai gyermekkorunk éveit. Megmutatja hozzáállásunkat az élethez, világnézetünket, kinézetünket, megjelenésünket, és összes vállalkozásaink kezdetét.
 

Ha az I. házunk csúcsa az Ikrek jegyében áll:

Az Ikrek jegyében álló Aszcendens az állandó keresõ, aki állandóan úton van, lakásait, foglalkozásait, partnereit váltogatja, és tovább keres. Alapjában véve nem tudja, mit akar találni. Emellett az ember késõ öregkoráig fiatal marad ezzel az Aszcendenssel, mindig kíváncsi, nyitott az új dolgokra, szellemileg mozgékony, és meglepõen alkalmazkodóképes. Bár sohasem hasonul igazán, tulajdonságait, hatalmas individualitását sohasem adja fel, hanem csak felületesen nézve alkalmazkodik a másik emberhez. Belemegy a kompromisszumokba, és ez nem esik nehezére. A közös vonásokat inkább csak megjátssza, mint valóságosan érzi. Mindig megtalálja a megfelelõ szavakat, melyekkel kibékít, elcsábít, meggyõz – feltéve, hogy Aszcendensének teljes erejét felkeltette, ami gyakran csak használatlanul nyugszik bennünk és elsatnyul.