Mai dátum: 2019.05.21.

A Nyilas jegyének szimbóluma

2018.11.06

A Nyilas jegyének szimbóluma.

asztroenciklopédia-2018.11.06.-mit mutat a Nyilas jegyének szimbóluma?

A Jupiter a Nyilas jegyébe lép 2018. november 8-án.

 

A Jupiter ebben a jegyben uralmi helyzetében áll, felerősíti a Nyilas jegyének minden tulajdonságát. A Nyilas csillagkép szimbóluma egy jobbra mutató, felfelé irányuló nyílvessző. Mit is jelent ez?

A nyíl az akaratot jelképezi, amellyel az ember meg akarja hosszabbítani, ki akarja vetíteni magát az íjhúrként feszülő téridőben.

Ez a kivetített akarat, amelynél a nyíl úgyszólván hordozója lesz az íjász és a célpont összetartozásának, a szélsőségig fokozódik, a kjúdó nevű hagyományos japán íjászatban.

 

Egészen más a Nyilas csillagjegy testtartása: az égi kentaur a magasba céloz, mértéktelen hatalomvággyal, mintha azt szeretné, ha nyila soha se esne vissza a földre, vagy legalábbis pályája csak ott kezdjen lefelé görbülni, ahol véget ér a világ. Ez egyike ama kevés esetnek, ahol a nyilat már nem irányítják, itt inkább egy gömböt határoz meg, mint egy pontot.

A nyílvessző irányítása egyformán eredményezhet függőleges és vízszintes röppályákat. A napsugarakat a lefelé irányuló nyilakhoz hasonlítjuk, amelyek az isteni akaratra utalnak.

 

Ezzel ellentétben a templomtornyok és a minaretek nyílvesszői olyan átszellemülten jelképezik az isten felé törekvő embert, hogy a szemlélő szinte halandó lenne elfeledkezni a nyíl eredeti rendeltetéséről, az ölésről.

Artemisz, a vadászistennő, rengeteg nyilat használt, akárcsak testvére Apollón, aki midőn megharagudott a görögökre a trójai háború közben, nyilaival rászabadította a pestist a táborukra.

Kevésbé tragikus képzettársítás, amely a szerelmi szenvedéllyel kapcsolja össze a nyilat: a görög Erósz (a rómaiaknál Cupido), kisfiú képében eregeti nyilait a szívekbe. Akit aranyhegyű nyíllal lő meg, szerelmes lesz, akit ólomhegyűvel, kiábrándul.

Az íj volt az első fegyver, amelyet az ember kitalált. A vessző kirepítése nemcsak testi, de lelki rátermettséget is követel.

Ezt a szimbolikát mi sem szemlélteti jobban, mint Odüsszeusz íjának híres epizódja.

Pénelopé, a homéroszi hős felesége igyekszik valamivel lerázni az egyre jobban elszemtelenedő kérők seregét. Közli velük, hogy ahhoz megy feleségül, aki képes lesz felajzani férje íját. Egyetlen kérőnek sem volt ennyi ereje.

Odüsszeusz, aki felesége tudta nélkül visszatért ithakai szülőhazájába, sikerül felajzania az íjat, és lenyilazza a kérőket, majd felismerteti magát Pénelopéval.

Az íj a törvényes hatalom jelképes eszköze, amellyel Odüsszeusz visszaszerzi királyságát és feleségét.

A Bibliában az íj a készülődő istenítéletet jelképezheti: „Igazságos bíró az Isten. Fékezi haragját, de bosszúja bármely nap fellobbanhat, ha meg nem tér az ember. Bárhogy feszíti íját és céloz: maga ellen irányítja a halált hozó fegyvert, és nyilai tüzes büntetéssé válnak.

(Larousse: Szimbólumok lexikona)