Mai dátum: 2019.07.19.

Elõzzük meg a náthát

2016.01.25

A nátha ellen.....

 

A legkellemetlenebb állapot, a nátha.

 

 

 

A hidegebb évszakban szinte majdnem mindenkit elkap legalább egyszer a nátha. Figyeljünk ilyenkor az orrunk váladékára. Ha az zöldessárgára színezõdik, akkor legyünk nagyon óvatosak. Az elszínezõdés ugyanis az orrmelléküregek veszélyes gyulladására utalhat.

 

Ilyen esetben feltétlenül forduljunk orvoshoz. Ez akkor is feltétlenül ajánlott, ha a náthát 37° feletti láz kíséri, és több mint két napon át tart.

 

A legtöbb ember teljesen helytelen módszerrel tisztítja az orrát? Igen veszélyes hangos trombitálással kifújni az orrunkat. Ezen a módon ugyanis az orr váladékát különösen mélyen nyomjuk az orr melléküregeibe.

 

A finn orvosok azt ajánlják, hogy felváltva egy-egy orrlyukunkat zárjuk le, és a másikat fújjuk ki. Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy még a váladék felszívása is egészségesebb, mint mindkét orrlyuk egyidejû kifújása.

 

A rögzõdött váladékot a kutatók ajánlása szerint legtöbb esetben inhalálással feloldhatjuk. Ehhez pár csepp eukaliptusz olajat – melyet jobb,ha a patikából szerzünk be - adjunk egy forró vízzel megtöltött nagy tálba, és hajoljunk fölé fejünkkel, a fejünket takarjuk le egy nagy kendõvel. Ezután nyugodt, mély lélegzetekkel inhaláljuk mélyen a gõzt.

 

 

A náthát azonban a hideg évszakban meg lehet elõzni. A finn kutatók ismeretei szerint ehhez szükség van egy hideg orrtusolásra, amit gyógyszertárban lehet kapni. Egy teáskanál konyhasót feloldunk 1 liter langyos vízben, jól felkeverjük, és a gyógyszertárban kapott kis készülék segítségével kiöblítjük az orrunkat.

 

Van még egy másik eljárás az orrmelléküregek tisztítására. Kamillateába tegyünk só oldatot, és ezzel tisztítsuk az orrunkat. Ezzel az orrfõüreget, a garatot és a szájüreg nyálkahártyáit is tudjuk tisztítani. Tapasztalat szerint az öblítõfolyadék az állkapocsüregig és a hörgõkig is elhatolhat.

 

Az öblítõ mennyisége, mely a naponta két-három alkalommal végrehajtandó procedúrához szükséges, kb. 100 ml, adalékként kamillaoldat vagy 1-3 százalékos sóoldat (konyhasó, jódozott só, tengeri só), Az öblítés az orron át való felszívás, és a szájon át történõ kiadás által, messze elõrehajolva történik. Addig ismételjük, amíg az öblítõ oldat elfogy.